Varusteet

Suomen Retkiluistelijat ry:n sääntöjen mukaan jokaisella luisteluretkelle osallistuvalla on oltava varustus, joka mahdollistaa turvallisen liikkumisen luonnonjäillä. Ilman asianmukaista varustusta ei voi osallistua seuran retkille.

Pakolliset varusteet seuran retkillä

 

 • Retkiluistimet

 • Jäänaskalit ja pilli kaulatelineessä

 • Jääsauvat

 • Heittoköysi niin pakattuna, että sen saa käteen irrottamatta reppua selästä

 • Lantiovyöllä ja mieluiten haarahihnalla varustettu reppu (n. 30-40 l ) Repussa täydellinen vaihtovaatekerta vesitiivisti pakattuna esim kanoottisäkkiin

 • Eväät ja kuumaa juotavaa

 • Työkalut ja varaosia omien luistimien siteiden säätöä/korjausta varten

Suositeltavat varusteet

 

 • Polvi- ja kyynärsuojukset 

 • Kypärä

 • Solumuovinkappale istuinalustaksi tauoille

 • Taukotakki tai -liivi

 • 2 kpl muovikasseja kastuneiden jalkineiden vuoraamiseen

 • Suojalasit ja/tai aurinkolasit

 • Kännykkä vesitiiviissä suojapussissa

 • GPS-laite luisteltavan matkan mittaamiseen

 • Kartta ja kompassi

 • Kamera

 • Janojuomaa

 • Varaenergiaa

 • Sideharsoa ja laastareita

 • Puukko ja tulitikut

 • Rahaa yllättäviä tilanteita varten

Millaiset varusteet kannattaa hankkia?

Retkiluisteluyhdistyksillä ja varustekauppiailla on myös vuokrattavana luistimia ja turvavälineitä, joilla lajia voi kokeilla ennen omien varusteiden hankkimista. Kauppiailta ja muilta luistelijoilta voi myös kysellä käytettyjä varusteita.

Retkiluistelun aloittaminen ei vaadi erityisen kalliita hankintoja.Täydellisen perusvarustuksen hyvine luistimineen saa vajaalla 200 eurolla.

Retkiluistimet, siteet ja kengät

Skrinnari lehdessä 2013 oli artikkeli luistimista, kengistä ja siteistä sivulla 16. 

Retkiluisteluun tarkoitetussa luistimessa on 45—55 cm pitkä 1,2 mm leveä terä kiinnitettynä alumiiniseen runkoon. Terän pituus valitaan luistelijan koon mukaan, lisäksi pitempi luistin on vakaampi ja lyhyempi ketterämpi. Luistimista löytyy lukuisia variaatioita sidetyypin mukaan, mutta kaksi perusratkaisua esiintyy. Perinteinen edestä ja takaa kengän kiinnittävä tyyppi on tukevampi ja toimii useimmilla paremmin epätasaisissa jääolosuhteissa. Rataluistelusta ja luisteluhiihdosta peräisin oleva kärkikiinnitteinen tyyppi sallii suuremman jalan liikkuvuuden ja siten mm. suuremman voimankäytön ja nopeuden.

Perinteinen sideratkaisu on alun perin suunniteltu kovapohjaisia (esim. vibram-pohja) telemark-monoja varten. Ne ovat edelleenkin suositeltava ratkaisu tukevia varusteita suosivalle. On myös kehitetty sidevariaatioita, jotka toimivat hyvin tukevan vaellusjalkineen kanssa. Tällöin saavutetaan paras tulos kun arvostetaan kenkien sopivuutta retkiluistelussa esiintyvien maataipaleiden kulkuun. Sideratkaisu perustuu siis pitkälti siihen, minkälaiset kengät ovat käytettävissä. Joka tapauksessa kengän on oltava hyvin nilkkaa tukeva.

Hyvät edestä ja takaa kiinnittävät siteet lukitsevat kengän tarkasti paikalleen, joten säätö on tehtävä yksilöllisesti kutakin kenkää varten. Mukavuutta lisää jos siteet ovat pikakiinnitteiset. Markkinoilla on myös
lumilautasiteen tyyppisiä ratkaisuja, joiden etuna on helppo käytettävyys ja säädettävyys monille kengillä. Niiden kestävyydessä ja kiinnityksen tarkkuudessa on kuitenkin esiintynyt puutteita.

Kärkikiinnitteiset siteet olivat alkuaan samoja kuin murtomaahiihdossa käytetyt mallit. Luisteluhiihtomonot olivat useimpien nilkkaan tukevuudeltaan riittäviä, mutta eivät vaelluskengän tai telemark-monojen veroisia. Varottava piirre näissä salomon tyyppisissä monoissa on niiden kova ja liukas muovipohja, joka on vaarallinen liikuttaessa epätasaisilla rantakallioilla yms. Sittemmin markkinoille on tullut järeämmin mitoitettuja, ns. back country -kärkisiteitä. Kun niihin yhdistetään vastaavat retkimonot tai jopa retkiluisteluun varta vasten suunnitellut kengät, voidaan saavuttaa lähes ihanteellinen luistin-side-kenkä –yhdistelmä useimpiin olosuhteisiin. Kuten niin monessa liikuntamuodossa, valinta on kuitenkin yksilöllisesti kiinni itselle sopivimman kengän löytämisestä.

Jääsauvat

Pakollinen turvallisuusvaruste (kaikkialla muualla kuin auratuilla matkaluisteluradoilla) on jääsauva. Sen on oltava tarkoitusta varten tehty jään koetteluun sopiva teräskärkinen sauva. Useimmissa jääolosuhteissa kokenut luistelija pärjää tällä yhdellä sauvalla. Materiaali oli ennen puuta, mutta nykyään alumiinisauvat ovat jo lähes syrjäyttäneet sen.

Epätasaisella jäällä, lumipinnalla ja vastatuulessa voi etenemistä helpottaa huomattavasti kahden sauvan käyttö. Jääsauvan lisäksi voi tällöin olla kevyempi ns. apusauva tai yleisemmin käytetään retkiluisteluun tehtyä sauvaparia, jolloin molemmat sauvat ovat jään koetteluun sopivia. Sauvojen on oltava yhteen liitettävissä, jotta voidaan myös luistella sauvat kainalossa turvallisesti.

Retkiluistelusauvojen suositeltava pituus on noin 0,8-0,85 x luistelijan pituus (ilman luistimia). 

Naskalit

Koska vedestä on vaikea päästä ylös jäälle naskaleilla, jotka ovat taskussa tai roikkuvat vyötärön korkeudella, käytetään retkiluistelussa naskalimallia joka on asetettu pidikkeeseen kaulalle tiiviisti leuan alapuolelle. Vaihtoehtoinen kiinnityspaikka on repun kantohihnassa – seuraahan reppu aina luistelijaa jäälle. Naskaliasetelmaan kuuluu pilli, jolla voi tarvittaessa kiinnittää muiden huomiota.

Heittoköysi

Heittoköyden on oltava tarkoitukseen tehty omassa pakkauksessaan oleva n. 20 metrin pituinen n. nailonköysi. Heittoköysi pakkaus kiinnitetään reppuun tai sen kantohihnaan siten että sen saa yhdellä kädellä irti ja heitettyä avannosta pelastajalle. Ensisiijaisesti veteen pudonnut käyttää omaa köyttään, jonka toinen pää on jo hänessä kiinni. Heittoköyden pää on kiinnitettävä tukevasti repun vyötärövyöhön. Ylösvedon helpottamiseksi köysi kulkee kantohihnassa ylempänää olevan karbiinihaan kautta.

Reppu

Retkiluisteluun soveltuvan repun vähimmäisvaatimus on se että sinne mahtuvat vaihtovaatteet vesitiiviisti pakattuna. Noin 40 litran vaellusreppu toimii yleensä hyvin. Muita hyviä ominaisuuksia on sitten jo lukuisia. Tukevat kantohihnat, vyötäröhihna ja rintaremmi pitävät repun heilumatta paikallaan. Haarahihna on erittäin suositeltava koska se auttaa luistelijaa nousemaan ylös avannosta käytettäessä hänen omaa heittoköyttään. Repun kelluttavuus syntyy vaihtovaatepakkauksesta, jollaisena ns. kanoottipussi on paras. Reppuun ei saa jäädä paljoa tyhjää tilaa tämän ulkopuolelle jotta se ei kerää avannossa ollessa kohtuuttomasti vettä sisäänsä. Hyvälaatuinen reppu tuulettuu selän kohdalta riittävästi jotta luistelija ei hikoile kohtuuttomasti selästä. Repussa on hyvä olla muutama verkkotasku ulkopuolella mm. juomavettä varten.

Repun sisältö

Vaihtovaatteet,eväät, termari, janojuoma, energialisä, työkalut, ensiaputarvikkeet.

Suojat

Erilaisten suojien käyttö luistelussa on melko nuorta, mutta suositeltavaa – onhan tyypillisin lajiin kuuluva riski kaatuminen, josta voi aiheutua lievien kolhujen ohella hitaasti paranevia polvi- tai yläraajavammoja. Solumuoviset polvisuojat ovat helpot käyttää ja ne lisäksi auttavat polvinivelien toimintaa pitämällä ne lämpiminä. Kyynärsuojat ja olkasuojat voivat auttaa ehkäisemään murtuman ja joka tapauksessa
säästävät mustelmilta ja kolhuilta. Laskettelu- tai pyöräilykypärä lisää turvallisuutta varsinkin luisteltaessa radalla ilman reppua – reppu nimittäin ehkäisee pään kolahtamista jäähän selälleen kaaduttaessa. Solumuovinen istuinalusta on myös joka retkellä tarvittava suoja, joka on sekä mukava että
terveellinen.

Vaatetus

Vaatteita löytyy luonnollisesti jokaiseen makuun. Toimiva lähtökohta on kerrospukeutuminen, jossaalimmaisena käytetään ”teknistä” alusasua joka siirtää kosteutta iholta, ja jonka kosteuden sitominen onvähäistä. Alusasun lämmöneristävyys valitaan sään ja oman vauhtikuormituksen mukaan. Karkeasti ottaen ohuemmilla keinokuitualusasuilla (polyesteri ym.) selvitään noin – 5…-10 asteeseen asti. Paksummat, villavoittoiset ja froteekuteiset materiaalit toimivat parhaiten tätä kylmemmissä olosuhteissa. Kylmemmällä ylävartaloon voidaan tarvita myös kevyttä fleece-paitaa tai ohuehkoa villapaitaa. Kerrospukeutumisen ideaa noudattaen lähtiessä puettu välipaita voidaan riisua reppuun kun liikunta on lämmittänyt kropan. Sukkina toimivat parhaiten keinokuituiset hiihto- tai retkeilysukat. Puuvillaa ei retkiluisteluolosuhteissa tulisi käyttää lainkaan. Kastunut puuvilla ei enää kuivu ja johtaa lämpöä iholta voimakkaasti aiheuttaen epämiellyttävyyden lisäksi kylmettymis- ja väsymisriskin.

Päällysvaatetus on tuulenpitävää ja vettä hylkivää materiaalia ….mitä? Pakkaskelillä takin ja housujen parempi lämmöneristävyys on miellyttävä ominaisuus. Vastaavasti hyvät tuuletusmahdollisuudet auttavat säätämään lämpötasapainoa. Kalvopuvut (gore-tex ja vastaavat) sekä riittävän tukevat mikrokuitupuvut toimivat useimmiten hyvin. Nykyaikaiset retkeilypuvut on rakennettu siten että riittävä suoja viimaa vastaan saadaan kriittisin pisteisiin kuten kaula, ranteet, vyötärön seutu. Takissa on oltava sopivasti käyttökelpoisia vetoketjullisia taskuja, mm. kännykän säilyttämiseksi lämpimässä paikassa lähellä vartaloa. Kun perusvaatimukset puvulle täyttyvät, löytyy kaupoista lukuisa määrä vaihtoehtoja niin istuvuuden kuin ulkonäönkin suhteen.

Pipo kruunaa luistelijankin. Eri keleillä tarvitaan hieman erilaista paksuutta, mutta ilmanpitävyyden ja kosteuden hallinnan kombinaatiosta tässäkin on kyse ja kokeilemalla löytyy oma suosikki. Viimaa vasten on mukaan syytä ottaa silkkinen tai ohut villainen kypärä. Nykyaikainen vaatetus on sellainen että kaulaliinan käytöltä vältytään. Repusta poimittu välipaita tai erillinen taukotakki voi turvata miellyttävän tauon ja estää vaatetukseen väistämättä jääneen kosteuden jäähdyttämästä luistelijaa liikaan tauon aikana.

Retkiluistelukäsineinä toimivat muussakin talviliikunnassa käytetyt käsineet, kelin mukaan lämpimät hansikkaat tai rukkaset.

Vuokraajia


Pääkaupunkiseutu

Bear & Water Oy: www.bearwater.fi 

Welhonpesä Oy: www.welhonpesa.fi 

Tampere:

Hiking Travel, Hit Ky www.hikingtravelhit.fi

Kuopio:

Leon Luistinpalvelu www.skatingservicekuopio.fi

Luistimien teroitus

Retkiluistimet säilyvät terävinä jopa useita vuosia, olettaen että säilytät niitä hyvin etkä liiku luistimet jalassa kivisillä ta hiekkaisilla rannoilla.

Lataa täältä luistimien teroitusohje

Luistimet on teroitettava joko itse teroitustelineessä tai käytettävä sellaisia teroituspalveluja, jotka osaavat retkiluistimien teroituksen. Tavallinen suutari tai muu hokkarinikkari ei saa teroittaa retkiluistimia!

Asiantuntevaa teroitusta tarjoavat ainakin

Seabergs Ab, Espoo, puh 0400 873 288, info@seabergs.fi

Bear & Water Oy, Sipoo www.bearwater.fi

Oulunkylän tekojäärata / Kaj Humisto, puh. 0400 198 905

Oulunkylän tekojäärata / Esa Puolakka, puh. 040 734 9965

Tuusport, Tuusula, www.tuusport.fi/Teroitus

Carolien Hunneman, Konala, Helsinki. www.carolienhunneman.nl, puh. 044 971 4497

Järvisen Pyörä ja Urheilu, Rauhankatu 6, Lahti, www.jarvisenpyora.fi

Jukka Lahti / JL-Sport, Kuortti, puh. 0400 710 324, jukka.lahti@jl-sport.fiwww.jl-sport.fi

Leon Luistinpalvelu, Kuopio, www.skatingservicekuopio.fi

Hiking Travel Hit ky, Tampere, hikingtravelhit.fi/valinehuolto

Matti Tähkäpää, Kaarina, puh. 0500 468 317

Ändrad 2017-02-14